Rajin Berusaha Tangga Kejayaan

Rajin Berusaha Tangga Kejayaan

Dunia pada hari ini menyaksikan manusia berlumba-lumba untuk mengejar kemajuan demi mencapai cita-cita dan dunia kerjaya masing-masing. Individu yang rajin berusaha akan bergerak maju manakala yang malas atau berat tulang pula akan ketinggalan dan mundur. Sehubungan dengan hal ini, manusia yang insaf dan sedar mula bangkit untuk menimba ilmu pengetahuan disebabkan ilmu telah menjadi  ukuran bagi kejayaan dan kemajuan hidup seseorang di bumi ini. Pernah orang tua-tua berkata bahawa orang yang tidak berilmu atau kedaifan ilmu ialah orang yang tidak berjaya.

Sebenarnya, setiap kejayaan yang kita kecapi bertitik tolak daripada daya usaha dan kerajinan hidup bak kata rajin berusaha tangga kejayaan! Ketepatan maksud kata-kata hikmat tersebut bersinonim pula dengan makna peribahasa Melayu, iaitu “kalau tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya”.  Jelaslah bahawa kejayaan seseorang berpunca daripada kerajinan biarpun aspek kecerdasan dan kebestarian akal tidak boleh diketepikan. Jangan biarkan kemalasan menjadi penghalang kepada kemajuan dan kesejahteraan hidup kita.

Justeru, setiap orang haruslah menyemaikan prinsip hidup yang terkandung di sebalik maksud kata-kata hikmat tersebut. Bakat semula jadi dan ilmu yang ditimba di alam persekolahan perlulah digilap dan diasah dengan kesungguhan, kecekalan dan kerajinan sebelum kejayaan dan kecemerlangan dapat kita kecapi bak kata peribahasa “belakang parang, kalau diasah lagikan tajam”. Oleh itu, kita haruslah senantiasa bersikap rajin untuk mengejar cita-cita dan merealisasikan impian kita.

Banyak contoh pemimpin dunia yang berjaya disebabkan oleh kerajinan dan daya kesungguhan diri mereka. Contohnya Abraham Lincoln. Presiden Amerika yang ke-16 ini, rajin menimba ilmu. Beliau suka membaca dan menjadikan budaya membaca sebagai satu usaha mutlak untuk menimba ilmu dan pengalaman. Menurut beliau, membaca akan mematangkan daya fikir manusia. Akhirnya, beliau telah berjaya menjadi pemimpin Amerika yang terunggul dalam memperjuangkan kebebasan manusia di jagat raya ini.

Sikap rajin juga akan mendorong kita agar senantiasa berusaha dan tidak mudah berputus asa dalam mengejar cita-cita. Kegagalan pula bukanlah bermaksud kita akan terus gagal dalam kehidupan kita. Soalnya, kita hendaklah terus mencuba dan mencuba lagi walaupun laluan yang kita lalui itu sukar dan mencabar. Sesungguhnya, tidak ada apa-apa yang mustahil di dunia ini dan kerajinanlah penawarnya yang paling mujarab di buana kehidupan insan. Rajin berusaha tangga kejayaan.

Advertisement
This entry was posted in Karangan. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s